Dela nyhet
Föreningen Svensk Gräsrotsfotboll uppstår
21 maj, 19:00

I en än mer likriktad fotbollsvärld framstår svensk fotboll som allt mer unik. I skuggan av större ligor och fotbollsländer har svensk fotboll, sannolikt till stor del som ett resultat av 51%-regeln, vandrat en egen väg.
I boken "Den sista utposten" beskrivs bakgrunden till varför den svenska fotbollen är organiserad som den är, och varför det potentiellt har bidragit till en sprudlande Allsvenska, med en vibrerande supporterkultur och en levande medlemsdemokrati. I kölvattnet utav denna dynamik har sedan ett tydligt motstånd till VAR formats, och inte minst noterar vi att Allsvenskan, trots en relativt svag sportslig ranking, attraherar ett tydligt intresse av fotbollssupportrar ifrån hela Europa. Trots sin ställning som en outsider i världsfotbollen lyckas Allsvenskan att växa både professionellt och kommersiellt, samtidigt som den håller nationalstater och privata aktörer på armlängds avstånd. Medan allsvenskan verkar kunna skydda sina mål för allmänintresset och kulturella värden, ser vi en sårbar barn- och ungdomsfotboll som fram till nu saknat tydlig intresseorganisation som uteslutande bär intresset sund och hållbar barn- och ungdomsfotboll med spelaren i centrum.
Det är av yttersta vikt att dessa intressen omhändertas, inte enbart för individerna i barn- och ungdomsfotbollen i sig, utan även för ett hållbart cirkulärt system där vi bevarar och ytterligare stärker potentialen i svensk fotboll, med en väl fungerande fostran av nästa generation spelare, ledare, domare, funktionärer, sponsorer, idrottsföräldrar och samhällsmedborgare.
Detta gör att den nu uppstartade intresseorganisationen Föreningen Svensk Gräsrotsfotboll (SGF) kan beskrivas som strategiskt viktig, och därmed ett angeläget tillskott till det befintliga landskap bestående av Svenska fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD) som utgör svensk fotboll, för att tillsammans verka för svensk fotbolls bästa.
Idrotten Vill och Spela, lek & lär
Barn- och ungdomsfotbollen har på senare tid sett en groende utmaning växa fram. I närtid har publicerad forskning belyst en barn- och ungdomsfotboll som präglas av socio-kulturella värderingar där jämförelser, stress och ängslighet satt klorna i unga fotbollsspelare och deras föräldrars vardag, där såväl spelarutveckling som välmående begränsas. Detta samtidigt som ett alltmer ensidigt och kommersiellt mål med barn- och ungdomsfotbollen fått fotfäste, har det på sina håll format en osund miljö som sprider sig till fler och fler klubbar, och längre och längre ner i åldrarna.
I en nyligen publicerad intervju med f.d. Bayern München scouten Björn Andersson uttalade han sig emot utnyttjandet av barn och deras föräldrar i svensk ungdomsfotboll. En av hans huvudsakliga kritiker var den allt tydligare trenden av att utlokalisera tränarskapet till vinstdrivande aktörer som fokuserar på en typ av repetitiv individuell teknikträning som redan för 30 år sedan skulle revolutionera fotbollen i Saudiarabien och USA.
Att ta in konsulter i form av privata företag, utländska konsulter, teknik-appar, eller att bara kopiera ”best practice” från framgångsrika fotbollsklubbar eller länder är inte spelarutveckling. I bästa fall skulle det kunna beskrivas som en snäv bild av spelarutveckling, och samtidigt ett oansvarigt nyttjande av resurser.
Rent konkret innebär dessa reella utmaningar att svensk fotboll i allt lägre grad uppnår riktlinjerna i styrdokumenten; Riksidrottsförbundets (RF) Idrotten Vill, och SvFF Spela, Lek & Lär, samt missar målen med statens ekonomiska stöd till idrotten. Ett av SGF:s viktigaste uppdrag är att verka för att svensk fotboll i allt högre grad följer dessa riktlinjer och styrdokument.
Tillsammans, för svensk fotbolls bästa
För att behålla den unika essensen i varje barns upplevelse, samt i spelet, är det essentiellt att utmana tendenser mot enkla och snabba lösningar på komplexa utmaningar, och åter lyfta fram variationen som central för en sund och hållbar barn- och ungdomsfotboll med spelaren i centrum. Detta innebär att stötta och bidra i initiativ för gräsrotsfotboll, spontanidrott, och att balansera metodologi med pedagogik för att prioritera glädje, långsiktig och hållbar personlig och idrottslig utveckling samt välmående - över omedelbara resultat, ytliga mått och statistik. För att detta ska hända behöver vi investera där behovet är som störst; ute i den konstant föränderliga kontexten, situationerna och möjligheterna i verkligheten - där tränarskap, lärande, och prestation händer.
Här uppstår ett tydligt behov av SGF, som med ett orubbligt och tydligt intresse i sund och hållbar barn- och ungdomsfotboll med spelaren i centrum, balanserar upp den totala fotbollsmiljön, för att i samverkan med SvFF och de befintliga intresseorganisationerna SEF och EFD, verka för svensk fotbolls bästa.
Därför ligger SGF:s absoluta intresse i att i landets gräsrotsföreningar, i faktisk praktik, främja och vitalisera innehållet i av RF och SvFF framtagna styrdokument, riktlinjer och utbildningar. SGF är att betrakta som en aktör i den svenska fotbollsmiljön vars bidrag konkret landar i att påverka, sprida, vitalisera och folkbilda med utgångspunkt i befintliga underlag, utbildningar och styrdokument – för svensk fotbolls bästa.